Friday, December 02, 2005

Cetak Rompak

aku sebenarnya rasa bersalah klu dgr cd or tgk vcd/dvd cetak rompak.. especially locally produced. Kesian for those artist yg nak cari mkn.. tak kisah ler penyanyi ke.. pencipta lagu ke..pencipta lirik ke..arranger ke.. musician ke.. film producer ke..klu yg hollywood punya kurang sikit rasa bersalah aku.. klu made in malaysia mmg aku teramat rasa bersalah.. mcm perompak je rasanya..

kwn hubby download lagu MAWI kat kedahonline.net..nape ler dorang buat mcm ni.. jadi pengkhianat bangsa sendiri.. yg pegi buat website utk download illegal lagu ni buat apa ler.. dorang ni tak ada semangat kewarganegaraan yg baik.. aku dah report kat MAESTRO tp tak tau ler dorang terima ke tak.. klu terimapun aku tak tau ler dorang amik action ke tak.. klu ikutkan byk lagi website org kite yg buat keje ni.. pd aku dorang ni semua pengkhianat.. cuba ler bangunkan website yg lebih berfaedah..contohnya cuba ler tolong promotekan industri pelancongan ke.. promoting local attraction kat tempat memasing ke.. lagi byk faedahnya. Blh jugak tolong improve level of living penduduk detempat.

1 comment:

sri said...

Akak sokong pendapat Dhill tu. memang banyak web yang boleh d/load lagu free cam tu... kesian kat artist kita. lagi ramai manusia kreatif lagilah macam2 depa buat - tak fikir langsung titik peluh orang, tak fikir langsung pasal royalti artist sedangkan itulah saja mata pencarian depa nak besarkan anak2. depa tak ada kepandaian lain. dahlah kos hidup depa tinggi - kalau tak, orang kata artis kita lekeh pulak... ini merujuk pada artis yang suam2 kuku la, yg dah gah macam mawi atau siti tu, kita tak ambik pot sangat...

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009