Monday, March 30, 2009

Gigih bekerja

Aku sibuk sesangat lately sampai nak jenguk blog sendiripun tak sempat.. apakan lagi nak update. Nak blog hopping lagi le susah. Byk benda sebenarnya nak update.. tp takut pulak lama2 citer dah basi..
Last week aku still busy mengemas rumah, sampai sekarang still bersepah. Mujur weekend lepas semua family aku dtg. Abah yg byk tolong kemas rumah. Abah tu terlebih rajin.. semua nak dikemas sampai aku pun pening kepala.
Hubby pulak sakit pinggang.. nak suruh buat apapun mcm berat je. Hopefully semua settle by this week. Friday or Sat ni aku balik teping.. sibuk nak mengundi le pulok!!
Anyway, kat opispun keje menimbun.. terlalu byk sampai tak tau nak ligan yg mana satu. Nak nangis aku dibuatnya! Kononnya pekerja gigih le tu.. tp rasanya sbb asyik kena buli je..macam mamat bangla kat bawah ni..

video

Monday, March 23, 2009

Ben was missing (... and found 12 hours later!!)

Semalam masa tengah sibuk siapkan breakfast for family mertua, tetiba hubby sibuk cari Ben kat porch kete. Mana pulak peginya budak ni.. penat mencari Ben kat celah2 kotak yg scattered kat situ. Tak jumpa jugak aku & hubby cari dlm rumah pulak. Then aku & aju cari keliling kawasan rumah... hubby pun pegi jugak. Hubby siap cari kat playground, kawasan kongsi & sampai ke kawasan loji. Still tak jumpa. Dr pagi sampai ke senja kitaorg cari Ben...tp still tak jumpa. Mmg macam dah tak de harapan nak jumpa dia. Mmg Ben klu takut dia menyorok & tak bersuara. Masa aku dukung Ben masa nak pindah bebaru ni (ye aku dah pindah rumah baru since last Thursday), dia grip belakang aku sampai calar-balar. Takut sesangat masa nampak anak kucing yg baru lahir dlm kotak. Dia mmg terlalu penakut!
Hari Jumaat masa mertua aku sampai dia boleh duduk keras belakang sofa sampai dah almost midnight. Hari tu aku balik lambat sbb pegi rumah lama & tolong hubby settlekan barang utk diangkut ke rumah baru. Bila aku amik dia kluar mmg macam org kebuluran je cari mkn.
Tengahari aku call emak ckp Ben hilang, masa tu aku dah nak nangis. Emak cakap kesian kat dia, macam mana dia nak makan tu! Lagi la aku sedih. Emak suruh cari jugak sampai jumpa. Aku cakap dah cari merata tp tak de, tatau le klu dia masuk rumah2 yg still kosong tu. Hubby siap pesan kat guard & pekerja kat situ klu2 dorang jumpa Ben.
Petang aku naik atas nampak Cik Bella tengah tidur atas longgokan kain yg still belum berkemas. Aku amik Bella, peluk & nangis.
Petang emak call aju tanya dah jumpa Ben ke blm. Emak suruh hubby cari sambil panggil Ben. Memang rasanya mcm dah nak habis suara aku & hubby panggil Ben. Macam org sasau je dibuatnya.
Mlm td lepas dinner aku nampak hubby tengah kemas porch.. manalah tau kut2 dia menyorok kat dlm barang2 tu. Tetiba aku nampak hubby lari masuk rumah suruh cari torch light. "Cepat, i nampak Ben dlm longkang". Kelam kabut aku & aju lari keluar.
Rupa2nya hubby jln2 kat depan rumah & dia nampak 2 ekor kucing kat tepi longkang depan rumah selang beberapa pintu dr rumah kitaorang. Dia dgr bunyi mengiau, bila sampai dekat tengok yg mengiau bukan kucing 2 ekor tu. Terus hubby bukak cover drain tu.. n guess what, yg mengiau tu Ben! Bila hubby nak amik dia lari entah ke mana. Bila suluh dlm drain yg dlm tu tak nampak pulak dia.. dah le byk benar cabang drain tu.. every rumah ada drain dr porch & tepi jln. So, byk lubang dia boleh menyeruk. Tp yg herannya tak jumpa pulak lubang yg muat badan Ben utk masuk ke longkang tu.. lubang yg adapun covernya punya le berat nak dibukak!
Hubby suruh amik Bella jadi umpan.. penatle aku bunyikan loceng kat tengkuk Bella tu sambil panggil Ben. Tp still tak nampak bayang. Aku cuak jugak.. betulke yg hubby nampak tu Ben? Then hubby suruh amik cage utk letakkan Bella & turunkan dlm drain yg dalam tu. Penatle masuk Bella dlm cage & ikat pintu cage takut Bella pulak terlepas nanti. Elok je turunkan Bella, terus Ben muncul sambil gosok2 hidung kat Bella. Aku & aju punya le menjerit..tp still tak dpt bawak dia naik. Bila aku nak pegang je dia lari... aku suruh hubby masuk kat dlm lubang drain selang 2 rumah dr tempat tu.. suluh dr bawah & pujuk ben kluar. Still taknak jugak. Letak makanan dia pun tak kluar jugak. At last hubby suruh angkat Bella kluar. Aku pulak main2 dgn tali yg guna ikat cage tu nak umpan Ben. Baru la dia muncul kat lubang tu. Masa tu mmg aku dah meniarap habis kat lubang tu. Separuh badan aku mmg dah kat dlm lubang tu. Bila dah nampak almost 2/3 badan dia kat lubang tu terus aku grab dia & bawak naik atas. Mmg susah sbb takut dia lari.. aku baring kat tepi longkang tu sambil peluk dia. Mmg nangis le jugak bila dah dpt pegang Ben. Nape la Ben lari rumah? Sedih betul aku dibuatnya.. terbayang2 hari sblm tu dia bergurau dgn Bella sambil kaki terkangkang macam tengah tae-kwan-do & malam sebelum tu macam merajuk je aku tak kasi dia tidur dlm bilik dgn kitaorang.
Masuk je rumah terus kasi mkn kat dia.. aju pulak call emak ckp dah jumpa Ben. Then bagi dia mandi.. lega aku lepas kehilangan dia for about 12 jam. Sampai sekarang macam mana Ben boleh masuk longkang tu still misteri!

Sunday, March 15, 2009

Kenduri @ Kampung Air Kuning, Taiping

Kimi, Aliff & Haikal bersuka-ria kat rumah Njang di Kampung Air Kuning, Taiping aku masa Zul's wedding semalam.

Welcome back to blogging

Lately aku xde masa nak update blog. Bz dgn keje.. balik kat umah dah penat.
Gambar kat bawah ni aku dah lama amik.. tak ingat kat mana. Ni baju miniature Korea traditional costume (klu salah tolong betulkan!)

Monday, March 09, 2009

Tiara the AF7 principal

DEMAM AF BERMULA!
Tahniah utk pelajar2 AF7 coz berjaya mendapat tiara sebagai pengetua.. td tengok kat Astro Ria dia diperkenalkan dan berkenalan dgn semua student. This time around the key word is transformation.
Mmg bertuah dorang ni sbb dpt pengetua yg bagus. For me, walaupun dia tak famous dlm nyanyian, tp terbukti she's very talented as an entertainer. Her works has shown how she strive and work so hard to achieve her vision.. mmg buat sesuatu tu betul2. Cuma diharapkan student2 ni tak mempersiakan peluang yg ada.

Zul's wedding at Kg. Bertam Ulu, Melaka

Semlm 8 March 2009 bersamaan dgn 11 rabiulawal 1430H. Semlm jugak hari Zul my cousin kahwin. Semalam jugak merupakan anniversari aku & hubby yg ke 11 klu ikut tarikh islam.
Jadi sblm tengok gambar sepanjang wedding, meh tengok gambar kami berdua dulu!


*
Pagi2 lagi kami dah bertolak ke Melaka. Pukul 7.30 keluar rumah.. sampai kat masjid Bertam Ulu lebih kurang 9.40 pagi. Masa tu almost semua dr taiping dah sampai. Elok je kami sampai pengantin perempuan pun sampai jugak.
*
Zul nervously waiting utk diakad nikah..
Dah selamat.. aminnnn!
*
Still tak percaya dah tukar title..
*
Bapa pengantin pompuan yg sebak nak menyerahkan anak.
*
Rombongan Taiping ke Melaka.. penuh satu masjid!
*
Bak hulubalang!
*
Pasangan pengantin di singgahsana!


T-shirt Upin & Ipin

We found stall selling Upin & Ipin's t-shirt while shopping at Giant, Kinrara. Cute je baju2 tu.. tp tak sure siapa yg produce.

Ben & Cik Bella ke klinik

Ben & Cik Bella pi klinik for vaksin last Friday..
Mula2 Cik Bella.. takut sampai nampak dia shaking.. kesian anak mummy nih!

Lepas tu turn Ben pulak. Punya la susah Ben nak keluar dr cage.. penat hubby pujuk & tarik dia keluar. Dah buat injection, baru vet tu ckp it has due more than a week. So kena repeat vaksin tu next month.... ngabih kan duit btul!

Sunday, March 01, 2009

Ben & Cik Bella

BEN yg suka masuk kotak.. apa2 kotak pun jadi. Kotak mineral water, kotak nak isi barang packing utk pindah, termasuk le kotak kasut hubby ni.. tak tau dia kat mana tetiba je nampak kotak kasut ni bergerak. Bukak je nampak Ben kat dlm.
Muka suci Cik Bella.. macam tak bersalah je lepas tunggang-langgang kan rumah!

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009