Friday, March 17, 2006

apakan daya

i was diognised with chromosomal mosaicism when I was 25. aku mula buat check-up since i'm 16. tp masa tu doktor ckp tunggu sampai dah nak dekat 20 baru check balik. Doctor lambat detect sbb physical characteristic tak nampak langsung yg aku ada kecacatan. Aku mula buat thorough medical check-up masa umur dah masuk 20 sth. Dari GH Taiping, then pegi GH Ipoh- then pegi GHKL - then bila HUKM kat Cheras siap, case aku pun ikut transfer kat Cheras. For second opinion, Prof Nafisah Adeeb kat HUKM refer my case to Prof. Selva(if i'm not mistaken-dah lupa) kat UM hospital.Masa tu aku dah kahwin. Both doctors suggesting me to consider adoption. Chances to conceive almost zero. Sedih!!!

Doktor tak pernah bagitau aku what to expect in the future. Maksudnya ada tak kesan pada tahap kesihatan aku. Tak pernah!!! Hari ni (after almost 8 years-sama dgn usia my marriage)barulah aku terfikir nak search for more info about the syndrome. Barulah aku tahu rasanya aku ni ada Turner's Syndrome. Cuma kategorinya tak teruk sgt kut (agaknya lah!!!). Tapi antara kesannya tu yg aku takut .. heart problem, kidney and thyrode are the most frequent health problem. Lagi aku sedih!!!

Aku ada terbaca kat newspaper 2-3 minggu lepas pasal ni.. pasal chances to have heart problem tinggi. Then lately sendi jari aku sakit, pinggang dah mula sakit, kat perut sebelah kiripun dah sebulan sakit. 3-4 hari lepas bila aku check gigi, aku ternampak ada benjolan merah kat tepi pintu kerongkong. Saiz nya mcm duit 50sen. Takutnya!!! Tapi aku still belum ready nak jumpa doktor. maybe lepas balik indon.

Aku call HUKM tadi, ingatkan nak buat appointment with Prof. Nafisah, tp tak berjawab. Nanti aku cuba lagi.. lecehnya klu pegi government linked organisation ni .. lambat servisnya. Maklumlah ramai sgt patient yg perlu dilayan. Klu pergi private mmg cepat, cumanya aku prefers pergi kat doktor yg sama. All records dah ada kat situ..

1 comment:

sri said...

Dear Dhill; akak harap Dhill dan hubby dapat terus bersemangat meneruskan kehidupan ini. Dugaan yang Allah beri menandakan DIA sayangkan kita. InsyaAllah Dhill dan hubby akan mendapat keredhaannya, tidak di dunia di akhirat nanti ;-)

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009