Friday, July 31, 2009

Buah Jentik Anyone?

Last week masa keje kat penang aku stayed kat Sunway Hotel Sebereang Jaya. Yg best bila outstation tentulah dapat makan macam2.
Hari rabu ada pasar malam dekat hotel tu.. so aku mmg tak lepas peluang pi sana. Dah setahun lebih aku tak ke sana, so ni lah peluang nak balas dendam.
Masa berjalan keliling pasar mlm tu, aku terjumpa buah ni..
Buah jentik..
Buah ni kecik sangat.. tak sampai setengah size dia klu dibandingkan dengan langsat.
Cuba tengok kat bawah ni..
AKu beli seikat je.. sebab tak tau rasa ok ke tak.
Ni le rupa isi dia.. warna oren. Rasa sama macam rambai.
Cantik sgt isi dia, tp paling banyak ada 3 ulas je..

6 comments:

nestumrasberi said...

dhill,
jarang dapat jumpa buah jentik tu
rasanya dah bertahun jugak tak jumpa dan tak makan
rasanya...mmmmmm masam2 sikit
tapi sedap

rapheydhillo said...

nestum,
saya 1st time jumpa.. sblm ni tak pernah dengaq pun!!
Memanag masam2 sikit.. tp sedap.

Zue Murphy said...

Pernah dengar buah jentik ni tapi dah lupa rasa dia macamana.

abang lapaq said...

hang pa seronok pi sana ha...abang lapaq kat sini

dhill said...

k.zu,
rasa buah jentik ni very similar to buah rambai.. texture pun sama cuma saiz & warna je lain. Kulit pun keras sikit.. kawan2 kat sana ckp nak kopek kena jentik dulu. Mmg bila jentik isi akan pop-out.

abang lapaq,
ni abang mana pulak nih??? klu lapaq pi cari makan sendiri laaa...

ain said...

huhuhu tak pernah makan buah ni..

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009