Monday, December 29, 2008

Pagi di Port Weld aka Kuala Sepetang

Pagi tadi 1st time hubby ikut abah ke jeti nelayan di Kampung Menteri, Port Weld@ Kuala Sepetang. Abah asal org Port Weld. Mostly penduduk kat sana kerja sbg nelayan, hutan bakau or buat kayu arang. Hasil tangkapan mostly kerang & udang. So, mmg kebanyakan makanan masa kecik2 dulu kat rumah Tok ada udang & kerang..
I want to upload photos taken by hubby but till now tak boleh2.. ada jugak gambar kenduri kahwin yg kitaorang pegi kat sana semalam.
.. opps, dah boleh upload, tp sikit je.. nanti upload lagi..
Nelayan baru balik ke jeti.
Kerja2 memilih udang.
Peralatan menangkap udang

Jeti Kampung Menteri, Kuala Sepetang

Burung bangau kat tebing sungai.

*
Cucur udang yg buat petang semalam.
Paling best klu dpt mkn cucur udang dgn sos yg buat sendiri mcm kat atas. Sos ni aku belajar dr emak.. i use dried chilli, onion, garlic & buah keras (optional). Goreng semua sampai garing & mesin halus (guna mesin kering). Then letak dlm mangkuk - masukkan air panas, cuka (or air asam jawa), garam & gula. Gaul & biar sekejap. Boleh jugak tambah kacang tumbuk utk lebih lemak. Boleh jugak guna sbg sos utk pecal or tauhu sumbat.
*
Kat Port Weld jugak famous with mee udang and 1 of the famous stall kat sana is Mee banjir udang makteh -- click here & here for more story.

No comments:

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009