Thursday, August 28, 2008

selamat hari jadi emak, selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan, selamat berpuasa

Esok insya'allah kami balik Teping. Saban tahun setiap 31 Ogos kami mesti di Teping.. rasanya cuma sekali je ter'miss' tak balik.. masa tu rasanya kami tinggal di melaka.
sbbnya, bila 31 ogos je semua family aku berkumpul kat Teping.. sambut birthday emak. Tahun ni lagi best sbb sambung dgn 1st bpuasa sekali.

Sabtu plan nak pi pancing.. balas dendam dah lama tak tarik ikan. Tambah pulak lepas ni puasa. Hopefully cuaca baik..

Tadi aku buat kek utk emak.. super moist choc cake... tak lupa butter cake for hubby. Tp malangnya butter cake aku tak cantik mcm selalu. Sbbnya aku pakai loyang yg baru beli kat Bake With Yen tu.. boleh terbocor pulak. Patutler aku bau hangus.. cepat2 tukar loyang lain..still gebu, cuma a bit oily... selalunya klu loyang yg berlubang tu aku lapik kertas.. but this time mcm confident je tak tiris.. so akupun tak le lapik apa2. Sekali bocor jugak..

Lepas ni aku nak deco kek emak tu.. buat simple je.. letak choc ganache je.. nanti dah siap boleh le tampal gambo kat sini.

3 comments:

NuRuL said...

salam sis..thanks for the resepi..
orang taiping ya..saya pon org perak gak..orang lenggong :)

Sri Diah said...

Dhill... hari pertama berbuka puasa tu Kak Sri dah makan ayam golek pantai tu... mmg best giler... jenuh gak menunggu order. Akak kalau makan, siap kunyah tulangnya dan terasa rempahnya bercampur dgn sum sumnya tu... fuyooo... terliur lak tgh hari nie...

dhill said...

nurul,
ye akak org teping.. kahwin org jb.. bila raya mmg jenuh nak ke utara & selatan..

kak sri,
bulan puasa saya jarang mkn ayam panggang.. unless kalau ramai kat rumah.. klu berdua dgn hubby je, jenuh jugak nak abihkan sekor ayam tuh!

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009