I'm alone at the moment.. hubby's working. Will be back in a moment.. and i just had my lunch.. xpress nasi minyak..
Very easy to cook..
i use 3 cups of basmathi rice (cwn kecik sukat beras tu..)
carrot - diced
halia & bawang - dihiris
kulit kayu manis
2 bunga lawang
minyak sapi 2 sudu besar
daun pandan
garam & gula
method - cuci beras & sukat air dlm rice cooker mcm masak nasi biasa.. rendam 1/2 jam. Dlm kuali.. tumis bawang sampai kuning, masuk halia , kayu manis & bunga lawang.. bila dah naik bau, curah atas beras tadi.. masuk carrot, garam, gula & daun pandan.. switch-on rice cooker & masak mcm biasa..
For rice, i normally stock-up basmathi kat rumah.. although it is slight expensive tp it is good sbb tak byk kanji.. so less carb.. dan aku mmg masak hari2 pun pakai beras ni. My favourite is Faeza Kashmir.. tak mahal sgt macam Faeza Moghul (betul ke?). Klu dulu I can get it at RM13.90 to RM 15 per 5 kg.. then increased to about RM17, sekarang ni dah naik sampai RM28.00. Kandungan hancur klu dulu just 1% sekarang ni dah 5%. Klu beras biasa aku prefer Faeza Emas.. ini beras tempatan. Dulu aku suka beras siam.. tp semenjak aku sedar kena tolong local paddy growers (about 4-5 tahun lepas) , aku turn to beras tempatan. Cumanya basmathi rice je aku beli imported .. BTW ada ke basmathi tempatan?
Mkn dgn sotong kicap berlada..
***
Ini pulak breakfast aku n hubby pagi tadi.. kat kg baru b4 pegi cari buah kat chow kit.
hubby mkn 2, aku mkn satu..
No comments:
Post a Comment