Saturday, February 07, 2009

Drama di Perak: Patik mohon derhaka

Apa nak jadi dgn dunia politik ni. Betul2 matlamat menghalalkan cara..
Terlalu angkuh sehingga sanggup buat apa saja untuk menakluk negara. Kuasa sudah mengusai segala sehingga bertindak melewati akal. Kenapa nak berdemonstrasi/merusuh? Padahal semuanya dilakukan mengikut perlembagaan.
Dulu dorang yg beria kata yg pihak sini nak melompat ke sana, nak tukar kerajaan la.. boleh pulak tukar kerajaan klu cukup majoriti without buat election. Tup-tup bila yg berlaku adalah sebaliknya, kenapa pulak nak ajak rakyat merusuh.. bukan setakat tu, siap nak dakwa Sultan yg kukasihi ke mahkamah. Aku rasa kat Malaysia ni, Sultan Perak tu le satu2nya Sultan Paling educated.. bekas Hakim Negara (opps.. YamTuan Besar N9 pun terror gak).. tentulah semua aspek perlembagaan & undang2 dah dihalusi sebelum keputusan dibuat.
Yg ex-MB ni pun ntah apa yg merasuk dia ntah le.. perlantikan dia oleh Sultan.. termasukler exco, klu dah Sultan Suruh resign tu.. maknanya Sultan dah tak perkenan perlantikan dia tu (of coz sbb tak cukup mandat) .. boleh pulak tu mohon menderhaka perintah Sultan. Klu dulu rakyat yg menderhaka kena pancung le jawabnya! Tp aku rasa ramai yg bersetuju semua anugerah Sultan perlu ditarik balik (dan aku yakin ex-MB tak kisahpun!).
Quote from Utusan
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0206&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm
“Saya dengan rendah hati mohon derhaka dengan berkata kepada baginda ’patik sebagai MB dan pemimpin kerajaan, mohon tidak letak jawatan’.

Aku juga baca blog lain yg pro-PR. Memang sah dorang menghalalkan apa saja utk mencapai matlamat. Penyokong yg sangat tegar dan nampak apa yg pihak satu lagi buat semuanya salah dan tak mengikut perlembagaan. Sgt le obvious mereka sebenarnya yg kemaruk dan terlalu desperate untuk berkuasa.

Aku jugak sgt le yakin, sekiranya dorang dpt cukup majoriti untuk form a government, dorang takkan agree untuk bubar DUN/Parlimen. Terusnya ambik alih dan buat tindakan samseng.. similar to what they did to Selangor/Penang masa menang election last year..

4 comments:

PJ selamba said...

alamak
politik
no komen
hehe

p/s: apasal takleh folow err? link mcm disabled

dhill said...

PJ,
sesekali je kluar citer politik.. sbb jadi kat negeri sendiri..
pasal link tu nanti saya check..
tq

nino said...

dhill camne nak masukkan lagu Matahari~agnes monica tu..tangkap leleh..sila beri tunjuk ajar mu sifu

dhill said...

nino,
pegi kat http://www.myflashfetish.com/ sign-up kat situ. Click MP3 playlist.. pilih style then search lagu yg kita nak.. then add le html code tu kat blog kita. Sayapun still terkial-kial nak buat..

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009