Wednesday, February 04, 2009

Fishing trip - Kuala Trong

Bersiap nak ke laut weh!!
Ini gambar lama tp baru nak update. Xtually amik guna n70 hubby yg susah sgt nak transfer to pc.. so, baru last week transfer, itupun tak dpt semua gambar.
*
Fishing trip masa ni tak dpt byk ikan sgt.. memang rasa tak berbaloi pegi klu ikan tak de..
Masa ni kat anak sungai sementara tunggu abah cari umpun2..

Ikan buntal kecik.. cute je..
Paling aku bengang klu pi fishing terjumpa dua biji bot macam ni.. dorang ni hasbis kaut semua ikan dlm pukat. Tak kira kecik-besar.. walaupun haram (dorang tau tak haram tu berdosa BESAR!!) tangkap ikat pakai pukat surung/tarik.. tp still rela tanggung dosa... kesian le nelayan kecik and kaki pancing macam kitaorang ni.. penat2 bangun pepagi, duduk bawah panas, habiskan duit diesel.. tp ikan tak de. Memang sakit hati.. nak je aku mintak bot dorang bocor kat situ, baru padan muka. Klu dah nak tangkap ikan camtu pi le kat laut tu.. jgn dok sibuk kat sungai nih!

*
Blm start pancing, aku mkn dulu.. best nasi lemak kampung nih..walaupun tak bungkus dlm daun pisang..


*

Masa CNY baru2 ni hubby pi dgn abah & adik aku fiezan. Aku tak ikut.. nanti terlebih berat le pulak.. lagipun aku tak de mood nak pegi.. maybe next time.

4 comments:

Zue Murphy said...

Nasi lemak tu yang best. I don't think I have the patient to wait for the fish eat my bait. Huhuhu..

dhill said...

k.zu,
mmg sedap nasi lemak tu.. (skrg tengah lapar ni, blm bfast lagi)..
Saya suka fishing...walaupun bukanlah sabar sgt nak tunggu ikan tu.. tp best fishing dgn sampan ni sbb boleh ubah tempat.. so tak de la nak tunggu ikan kat 1 tempat je. Yg best tu time bila nak tarik naik ikan.. puas rasanya berlawan dgn ikan tu!

fiza said...

Wah sonoknya p mancing...nak ikut..nak ikut kak..muhahahah..prasan lak aku ni..salam ziarah kak

dhill said...

Fiza,
jum pi pancing kat kolam belakang rumah memasing ;)

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009