Sunday, February 01, 2009

Jalan2 kat Chow Kit

Semalam aku ke chow kit.. beli buah, barang basah, ikan bilis & sotong kering. Ketibaan kami disambut dgn hujan.. mula2 rintik2. Dah le parking jauh, by the time nak sampai kedai hujan dah lebat. Dgn payung kecik, mana muat nak cover 2 org yg comel nih.. Payung besar pi tinggal kat rumah.
*
Ini nak memenuhi permintaan kak zu ,http://www.zumurphy.com/> yg mintak aku amik gambar chow kit.
Kak zu, ini je gambar yg sempat amik using my N73. DSLR camera tinggal kat rumah.. nanti lain kali boleh amik pakai DSLR pulak.. especially gambar night market kat situ.
*
Musim jambu air.. mmg kat section buah2an tu byk sgt buah jambu ni.. ini yg paling murah kami jumpa -RM5/kg.
*
Ini kat bahagian dlm pasar.. stall ni jual hasil kg.
Petai bergantungan.. tp tak fresh mcm yg jual kat bahagian luar.. Nak amik gambar kat luar tp hujan lebat sgt.
Kunyit, halia & lengkuas
Tempoyak, asam jawa & cekur..
*
Ikan RM5 satu pinggan.. xtually ada byk pilihan kat gerai2 lain.. aku beli kembung utk ben RM16 utk 3 kilo.. memang berbaloi!
Pelbagai pilihan sayur2an..
Sbb hujan lebat sangat we ended our trip kat sini b4 balik..
More story on our trip to chow kit kat sini:

4 comments:

Zue Murphy said...

Dhill, jambu air look so delicious. Terliur!. Emmm...cicah dengan kicap manis memang best. Thanks for the pictures. Tak sangka pasar chow kit sell varieties of fresh produce. Back in the 80's dulu, not many choices.

dhill said...

k.zu,
Gambar jambu air yg i amik tu kira antara saiz yg kecik.. yg besar2 lagi terliur dibuatnya. Tp susah nak amik gambar sbb hujan.
Kat chow kit serba-serbi ada..gerai kat sebelah kuil sikh dah dirobohkan, maybe nak buat gerai2 baru.. tp pasar still blm di upgrade lagi.. klu hujan mmg susah nak jln.

anatahir48 said...

Dhill, Jambu madu tu cuma 5rgt sekilo? Murah jugak, sbb kat JB 8rgt sekilo u...huh!! cekik darah ek?

dhill said...

Ana,
Itu yg paling murah.. kebanyakannya jual RM7/kg. Saya beli kat Teping baru2 ni pun RM8/kg.

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009