This was what we had for our lunch today.. chilli flower crab. Ini mmg favourite hubby.. klu kat Teping emak selalu buat ketam masak lemak nanas.
Resipi ni sgt le simple..
Ingredients -
1 biji bwg besar, 3 ulas bwg putih, 1 inci halia (semua di tumbuk)
1 batang serai diketuk, 3 sudu besar cili kering kisar.
1/2 mangkuk cili sos
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar cuka
1/2 mangkuk air
garam & gula (optional)
telur 1 biji (dipukul sedikit) - optional jugak.
Cara2- tumis bahan tumbuk & serai. Bila kuning masuk cili kisar- goreng sampai pecah minyak. Then masuk cili sos, sos tiram, cuka & air- bila didih masuk ketam & gaul. Biar sampai pekat then masuk garam & gula. Sblm angkat masuk telur & kacau rata.
Best mkn dgn roti or nasi..
*
Citer Ben pulak.. sejak Bell dtg, Ben mmg nampak semacam je. Pg tadi hubby ckp Ben jln terhencut2 since mlm semalam. Dia asyik tidur atas katil dgn kitaorg lately.. maybe kitaorang tertindih kaki dia kut. Kesian sgt tgk dia.. hari ni langsung tak aktif.. asyik tidur je. Mknpun sikit2 je.
-Ben tengah lepak atas katil-
2 comments:
amboi dhill..terliuq kita tgk masak ketam awak tu..dan..dan rasa nk masak laa ni..isk..isk.anyway..kita phobia kucing sgt2. mak takutnya!!
dr. thanx sbb jengah rumah kita..mmg best ketam tu (angkat bakul lak!)..
kucing mmg saya suka sbb macam manja2 gitu..
Post a Comment