Sunday, January 04, 2009

Dhill's cooking : Tiramisu

This is my 1st attempt buat tiramisu. Mmg main belasah je buat.. deco pun tak cantik. Tp rasa boleh tahan. I'm using simple recipe that i found at Rahaniss Fotopages .. which she found in myresepi.
Just tampal resipi kat sini
Tiramisu Simple
Sumber: umi_e (myresepi.com)
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe serbuk koko untuk hiasan
Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

*

I'm not feeling well lately.. tambah dgn stress semacam je.. mmg teramat stress.. sampai sakit kepala. Hopefully, semuanya under control.

3 comments:

inahar ali said...

kek tiramisu ni mmg favorite adam(anak bongsu)dia klu makan kekadang 2-3 slice sorang..bengkok gak kita diwatnye..slalu kami beli kt splendid @ secret recipe.x pernah cuba buat sendiri lg.tp bila nengok recipe ni cam senang aje..nnti nk cubalah bolehla jimatkan...

Jun said...

hi Dhill..dah ok lom? jgn stress2...hmm, wat tiramisu lagik...dah lama x buat ni..thn ni cam nk kna turun berat sket, jeans sume mcm x mo terima dah..hahaha

dhill said...

K.ina,
mmg selalu saya beli di secret recipe.. mmg best. Yg kat splendid punya rasanya tak best sgt.. tp yg buat sendiripun mmg ok. Mmg boleh jimat.


Jun,
Still stress sbb kerja berlambak.. semua nak dikejar.
I pun kena watch my weight je.. itu yg sekarang byk kena rebusje instead of frying.

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009