Monday, January 26, 2009

Dhill's cooking: Super moist choc cake

I made this cake last friday (24th Jan 2009) utk dibawa balik ke kampung. Ye, aku ada kat Teping sekarang ni..
This cake is very simple & hasilnya jarang mengecewakan (unless klu salah sukat je).
-gambar kat bawah x nampak moist sgt coz baru kluar fridge.
Bahan2:
1 1/4 cawan tepung gandum, 1 cawan serbuk koko (biar loose, jgn dipadatkan nanti pahit pulak kek tu), 1 st baking powder, 1 st soda bikarbonat ( semua diayak).
Dlm periuk - masuk 1 cawan gula, 1 cawan susu cair & 1/2 cawan susu pekat. Masak sampai gula cair, tutup api. Masuk 1 cawan butter/minyak masak ( combinepun boleh.. which is lagi sedap).
Dlm mangkuk- pukul telur 3 biji dgn 1 st vanilla essence (pukul macam nak buat telur dadar je).
Masuk semua dlm mangkuk & gaul sebati.
Masukkan batter dlm loyang yg dilengserkan minyak (aku guna je cling wrap). Fully covered with foil.
Kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan earlier for about 1 hour.

Aku belah kek dua & sandwich with choc ganache.

4 comments:

inahar ali said...

dhill, kalau kita bakar kek ni secara waterbath..adakh hasilnya akan sama yek?

dhill said...

k.ina,
tak pernah buat lagi. maybe sama kut?

anatahir48 said...

dhill, salam kunjung balas... Nampak sedap kek choc ni, mungkin bleh nak try one day.

Ana amik kelas on aug '08, then lepas tu keep practicing...practice makes perfect...hehehe..
tp ana blum perfect lagi..masih nak improve skill tu..

dhill said...

dear ana,
saya still blm berkesempatan amik kelas. Ingatkan nak ikut kelas mak lang azie. Dah tanya, tp masa blm mengizinkan.

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009