Sunday, January 11, 2009

Saturday cooking : Pancake, Nasi Goreng, Nasi Impit & Kuah Kacang, Pisang Salai Keju

My saturday cooking.
Begin with the breakfast - pancake with blueberry jam & butter.
For pancake:
1 1/2 cawan tepung naik sendiri,
1 cawan susu segar
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur
1/2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/4 cawan air
1 camca teh vanilla essence.
-semua masuk blender. Bila dah sebati terus masak je atas pan. Aku buat kali ni versi nipis...
*
Express nasi goreng- guna sambal lebihan Bawal Rangup Berlada.. best sbb ada udang kering! Panas minyak sikit, masuk telur-kacau-masuk nasi & sambal- kacau lagi- masuk garam- kacau jap & angkat!
*
plan nak pegi rumah m.ndak (adik abah), aku masak nasi impit & kuah kacang yg dah lama aku plan nak masak tu!

*
Petang before pegi rumah m.ndak aku buat pisang salai keju yg famous kat Bandung.. tp rupa pisang salai aku tu tak le sama mcm yg jual kat sana.. sbb aku tak de cheddar cheese block yg boleh diparut.. yg ada sliced cheese je.. so jadi le mcm ni.
Ini gambar pisang salai yg jual kat Bandung.. yummy!!

2 comments:

inahar ali said...

dhill..sedapnya kuah kacang nasi himpit tu..itu mmg favorite akak..selalunya klu akak wat mesti letak daging..special family recipe..ada rezeki nnti akak taruh resepinya dlm blog kay!

dhill said...

k.ina,
saya pun pernah buat yg ada daging jugak. Resepi saya biasa2 je.. nanti akak share ler resepi akak ye.. thanks!

PENGUMUMAN

Entri saya berkaitan makanan/masakan akan di'post'kan di http://www.foodsmania.blogspot.com/.
-dhill-
29 Jan 2009